Bezoek ook het Centrum voor kunst, cultuur en landschap van het Rivierenland: het Stroomhuis in Neerijnen

06-04-2012 21:44

voor een gevarieerd aanbod van theater- en filmvoorstellingen, lezingen over het landschap en haar bewoners, exposities enz. kun  je in  Het Stroomhuis in Neerijnen terecht. Ook vogelexcursies, zeemansliederen luisteren en een workshop landschapsfotografie staan dit voorjaar op de agenda. in het najaar (eind september) is weer de jaarlijkse Kunstroute te bezichtigen met daaraan gekoppeld een expositie in de galerie van het Stroomhuis. In de uitspanning kun je overigens ook lekker lunchen en borrelen.

 

 

 

Stroomhuis Neerijnen is een cultureel centrum in het gelijknamige kasteeldorp in de Betuwe. Dit regionale 'Centrum voor kunst, cultuur en landschap van het Rivierenland' organiseert jaarlijks vele tientallen theatervoorstellingen, films, exposities, lezingen, natuurexcursies, workshops en andere evenementen. 

stroomhuis_driehoekStroomhuis biedt ook een platform voor discussie over de genoemde onderwerpen. 

Het culturele centrum is gelegen op het Landgoed Neerijnen, eigendom van Het Geldersch Landschap. Het draait geheel op de bijdragen van vrijwilligers uit de regio. Ook hebben we de steun van een aantal sponsors.

Onder de verantwoordelijkheid van een onafhankelijk stichtingsbestuur is op deelonderwerpen een groot aantal werkgroepen actief.

strh_winter_reStroomhuis is als volgt te bereiken:
Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen

 

 

 

Het Stroomhuis is een oud schakelstation van de Nuon; een karakteristiek pand met een monumentale, industriële uitstraling. Het bijzondere gebouw dateert van 1951 en ligt op de grens van bos en weiland, vlakbij de uiterwaarden van de Waal, tussen de landgoederen van de kastelen Neerijnen en Waardenburg. In 1989 was het Stroomhuis voor het laatst als schakelstation in gebruik.

Tussen 1991 en 2001 vonden op initiatief van de Kunststichting Neerijnen in het Stroomhuis tal van tentoonstellingen en bijzondere culturele projecten plaats. Zij vestigden daarmee een reputatie in het Rivierengebied en ver daarbuiten. Hiermee sloten zij bovendien aan bij het bijzondere gegeven, dat aan de Noordelijke rivieroever van de Waal veel kunstenaars wonen en werken. Zij voelen zich verbonden met het bijzondere landschap van rivier, uiterwaarden, Hollandse luchten en vergezichten.